Venus Transit - Dagboek

. Information in English

Tijden zijn lokale tijden, het jaar is 2004. Klik op de beelden voor een beter beeld.

24 januari

De beslissing is gevallen, er is gekozen voor Luxor (Egypte)  als waarnemingsplaats. Het hotel wordt geboekt.

21 mei

Het begint door te dringen dat ik geen telescoop heb voor de Venus transit. Er komt een aanbieding voor een NexStar 4GT van Christophe Behaegel  binnen op de VVS mailing list en ik besluit om daarop in te gaan. 

do 3 juni

View from the room looking over the garden and the Nile04:30 afspraak op Zaventem voor het vertrek. Geen problemen om de telescoop en laptop als handbagage in te checken. De vlucht vertrekt om 06:00 en landt om 12:00 (lokaal).

Net aangekomen in het Hotel in Luxor. De internet connectie is mogelijk vanuit de lobby. De verbinding is wat traag (30.6 Kbps) maar werkt in ieder geval. Op de kamers is geen rechtstreekse buitenlijn te krijgen, er moet over een operator gegaan worden dan doorschakelt. Geen sprake van een modemconnectie zo uit te voeren.

 

vr 4 juni

Testing the setup on the terrasse in the morningNa het opstaan de apparatuur getest op het terras van de kamer. De kamer kijkt pal uit naar het noorden zodat de eigenlijke observatie niet van hier zal gebeuren. Met het management een plaats in de tuin afgesproken waar telefoon, elektriciteit en een parasol voorzien wordt.

Uitstap naar de tempel van Luxor gedaan.

   

za 5 juni Een toeristische dag in Luxor. Om de hitte van de dag te verslaan werd ontbeten om 06:00. Met enkele medereizigers werd daarna  een taxi onderhandeld heen en terug naar de vallei van de koningen. Een Peugot 504 waarvan enkel de claxon nog deugde bracht ons na een rit van 45 minuten aan de ingang van de valei van de koningen. Onderweg even gestopt bij de Kolossen van Memnon [wikipedia.org]. Onder een loden hitte werd een bezoek gebracht aan de de tombes KV14, KV16 en KV6. Indien u niet thuis bent in de nummering van de tombes zijn dit de tombes van Tausat, Ramses I en Ramses IX. Nadat we onze taxi teruggevonden hadden werd koers gezet naar Deir el-Bahari voor een bezoek aan de tempel van Hatsjepsut [wikipedia]. De farao koningin regeerde van 1350 tot 1334 BC over Egypte. De tempel is helemaal in tegenspraak met de graf gewoontes van haar voorgangers en opvolgers die zich lieten begraven in een onopvallende graftempel in de valei van de koningen. Als statement kan dit 3350 jaar oude monument tellen !!

Upper PorticoTemple of Hatshepsut

zo 6 juni

Het Luxor Mummification Museum op de Corniche bezocht. Klein maar modern museum gelegen onder de Corniche tegenover de Tempel van Luxor. Vandaag was duidelijk warmer dan de vorige dagen. De transparantie van de lucht is er duidelijk op achteruit gegaan.

ma 7 juni Test dag. Vandaag wordt alles nog eens opgesteld en een generale repetitie gehouden.
di 8 juni

Transit Day !!

03:00 UT De Zon is net opgekomen. Alle materiaal staat buiten, we kunnen eraan beginnen

04:00 UT De maan gebruikt als test object voor de webcast.

05:19 UT Eerste contact. Even moeten zoeken voor het juiste stukje zon. De AVI generator loopt al 5 minuten

07:30 UT De Venus schijf zit zo diep in de zon dat de zonnerand niet meer op de beeld van de webcam kan. Ik ga de webcast even pauzeren om de beelden van de ingress te kunnen laden. Temperatuur is 34°C en de seeing gaat duidelijk achteruit.

08:00 UT Zonnerand blijft in beeld, de webcast gaat gewoon verder.

10:00 UT Het is gewoon te warm en de telescoop naar het zenit is ook niet te best. Er is al ijs toegepast maar ik moet gewoon een half uurtje stoppen. Straks terug opstellen om de uittrede niet te missen. Is interessanter dan enkele uren zwarte stip volgen.

11:00 UT Terug begonnen met webcast tot de finish. Temperatuur is 42°C, zonder wind.

11:24 UT De Venus transit is voorbij. De AVI generator wordt gestopt en de apparatuur wordt in veiligheid gebracht in de shaduw.

12:00 UT Over een hapje en een fles Cru des Ptolémées worden de belevenissen vastgelegd op de website.

De opstelling voor vandaag    Vanuit de andere hoek    Ook voor afkoeling is er gezorgd

Onze buren van Hotel Le Meridien storten hun bijdrage tot de seeing    During transit....

wo 9 juni

Het blijkbaar even gewaaid over Luxor. De seeing is veel beter. Voor de temperatuur de lucht doet dansen wil ik de tempel van Hatjsepsut vanuit de hotelkamer in beeld brengen. Dat lukt, zeg nu nog dat we geen zicht op en over de Nijl hebben. De opname is gemaakt met de webcam in het primaire brandpunt van de telescoop. Door de opwarming van de lucht is het beeld al gaan "dansen". 

Het museum van Luxor bezocht. Een goed "verlucht" museum dat een moderne kijk op de vondsten uit Thebe geeft. Een hele verandering tov het Egyptisch museum van Cairo. 

Als afsluiter deze avond naar het Licht- en klankspel van Karnak gaan kijken.

Tempel Hatshepsut vanuit het hotel aan de andere oever van de Nijl    The wind blows a ballon nearly on the roof of the hotel

do 10 juni

10:10 pickup met de bus naar de luchthaven. Terugvlucht naar Zaventem, de landing is voorzien om 18:15.

Venus Transit Home