Ringvormige zonsverduistering

2003 mei 31

Schotland

In de lente van 2003 bood zich een ringvormige zonsverduistering aan zichtbaar vanuit het noorden van Schotland en IJsland. We hadden nog geen ringvormige zonsverduistering gezien en een kans zo dicht bij huis was niet te versmaden. Eigenlijk een goede reden om Schotland te verkennen.

De lokale omstandigheden voor het waarnemen van de verduistering waren niet ideaal: ringvormige fase om circa 03:45 UT bij een zonshoogte van amper 3. Bovendien is Schotland bekend om zijn mistige ochtenden en regenachtige dagen.

Klik hier voor overzicht eclips pad.
Klik hier voor een kaart van Schotland.
Klik hier voor een historische tijdbalk van Schotland. 

Reisverslag - Etappen

do 29 mei : Vlucht van Brussel naar Newcastle, oppikken van huurwagen (Vauxhall/Opel Vectra, stuur rechterkant)

Trip naar het noorden, voorbij Edinburgh naar Inverness om te overnachten in het charmante Lochardil House Hotel.

vr 30 mei : Bezoek aan Inverness en het het Loch Ness. Tijdens de rit naar de noordelijke stad Wick bezochten Culloden. Van hieruit kunnen we de volgende ochtend de ringvormige zonsverduistering zien of indien nodig de hele noordkust afrijden. 

za 31 mei : E-day !! De wekker liep al om 02:00 af in het Mackay's Hotel. Onze ergste vrees werd bevestigd: er hing een erg dichte mist boven Wick. Op klif die we als waarnemingsplaats hadden gekozen stonden enkele enthousiaste locals te wachten op beter weer. Zoveel vertouwen hadden we niet in het schotse weer dus snel terug in de wagen en de kust afrijden. De baantjes zo ver noordelijk zijn niet echt voorzien op snel laat staan tweerichtingsverkeer. Tijdens de rit werd de mist lichter, dat was het goede nieuws. De klok tikte verder en de schemering maakte vroeg zijn opwachting. Door de noordelijke ligging was het heel vroeg al licht. Toen het duidelijk werd dat de tijd opgebruikt was en we nog geen zon gezien hebben moest er beslist worden. We verlieten de "hoofdweg" om af te slaan naar "Stratthy Point". Op de kaart een uitstulping ongeveer in het midden van de noorden van Schotland. We waren niet alleen ! Nog mensen hadden een heuvel met vuurtoren over een baai als waarnemingspost gekozen. Snel uitladen en op zoek naar de Zon. Volgens de klok was de ringvormige fase bezig toen een sterk gesluierde rode ring door de mist zichtbaar werd. Precies die dag liet de trouwe Konica met 500mm lens het afweten. Fotografisch was er niet veel van te zien. Na het derde contact trok de mist steeds verder op en werd de partieel verduisterde zon steeds beter te zien. Op de duur moesten de eclipsbrillen en de myarfilter bovengehaald worden. Kort na 3de contact verlieten reeds enkele bezoekers de plaats, wij bleven tot aan 4de contact om na te genieten van de natuur. Terug in het hotel werd verteld dat de mensen in Wick totaal niets gezien hadden, de mist was blijven hangen. 

Na een stevig Schots ontbijt konden we weer op pad, naar Edinburgh. Onderweg bezochten we het prachtige Dunrobin Castle

Aankomst in het Edingburgh Best Western Braid Hills Hotel voor het avondeten.

zo 01 juni : Bezoek aan Edinburg castle en stadsrondrit.

ma 02 mei : Na het ontbijt in het hotel zijn we de lange richting zuid aangevat richting luchthaven van Newcastle en onze vlucht terug naar Brussel.

highlands

Lochardil House Hotel Mackay's Hotel Braid Hills Hotel

Links:

www.visitscotland.com